ЦИК не си свърши добре работата. Не само на тези избори, а

...
ЦИК не си свърши добре работата. Не само на тези избори, а
Коментари Харесай

Цицелков: ЦИК не си свърши работата

ЦИК не си свърши добре работата. Не единствено на тези избори, а редовно от известно време. За всички години, в които се занимавам с избори, тази ЦИК е една от най-слабите, които съм виждал. Но дано не стигматизираме работещите в състава на комисията. И да създадем нова ЦИК, те отново ще намерят място вътре. Проблемът е методът, по който излъчваме тази администрация. Това заяви Стоил Цицелков от Обществен съвет към ЦИК в ефира на Нова.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 1089
Председателят на ОИК-София Полина Витанова разяснява: „ Работата на комисиите зависи от членовете, които работят в тези комисии. За мен нито ЦИК, нито РИК, нито ОИК са политически органи или следва да са такива. Изборните комисии би трябвало да извършват закона. ”

По мотив грешките в протокола на СИК във Френската гимназия в София, тя съобщи: „ Нанесени са правилни цифри, само че не за верния претендент. Контролите излизат и те са правилни, само че сътрудник не е видял нула гласа за Васил Терзиев. ”

„ Огромното закъснение на организацията още веднъж беше проблем. Пак сме сюрпризирани, че ще имаме избори, които от дълго време знаем по кое време са ”, допълни Цицелков.

Той разгласи, че общо над половин милион невалидни бюлетини е имало за двата тура на локалните избори: „ Най-много са в бедните общности, тук-там със слаб достъп до информация, където хората работят от заран до вечер и не могат да се осведомят задоволително. Но и самите мостри на бюлетини са доста комплицирани като цяло. ”

„ Не мисля, че в София има толкоз недействителни бюлетини. На първи тур при 380 000 избиратели те са малко над 6800, а „ не поддържам никого ” – 14 000. втори тур имаме единствено малко над 2800 невалидни бюлетини, а „ не поддържам никого ” – 17 000. Невалидните бюлетини не вземат участие в определянето на изборния резултат, само че вземат участие гласовете за „ не поддържам никого ”, сподели още Витанова.

„ У нас всички сякаш сме равнопоставени. Ако сме в малко обитаемо място обаче, нямаме машина. Ако изберем хартия, законът е дал право на СИК да решат дали нашият глас е годен или не ”, сподели още Цицелков.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР